Onderzoek niet-concurrentiebeding
Hoe ontmaskert u schending van niet-concurrentiebeding?
Want u bent het quasi zeker …
- U verliest plots belangrijke klanten nu die ene werknemer is vertrokken.
- Uw beste mensen vertrekken na elkaar en beginnen bij dezelfde concurrent.
- U heeft een bedrijf overgekocht en de verkoper start nu een gelijkaardige zaak.
Buytaert & Partners stelt alles in het werk om uw laatste twijfels weg te nemen en zorgt voor meteen inzetbaar en juridisch bruikbaar bewijs.
Wat is een niet-concurrentiebeding?
Een niet-concurrentiebeding is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer of koper en verkoper van een bedrijf. Hierin staan afspraken inzake concurrentie: wat mag wel en wat niet. Dit om de belangen van de werkgever of koper te beschermen en oneerlijke concurrentie tegen te gaan.
Het is een complexe materie waarbij de regels niet altijd even duidelijk zijn. De situaties waarin er van schending van een niet-concurrentiebeding sprake kan zijn, zijn dan ook heel divers:
- ongeoorloofd uitwisselen van bedrijfsinformatie door handelsvertegenwoordigers of freelancers
- concurrerende activiteiten na de verkoop van een bedrijf (= oneerlijke concurrentie na overname bedrijf)
- contractueel verlengde loyauteitsplicht van een bestuurder van een vennootschap na het einde van zijn mandaat
Het nauwgezet formuleren en afbakenen van het concurrentiebeding is dan ook zeer belangrijk.
Onderzoek niet-concurrentiebeding: mag dat?
Jazeker. U mag als bedrijf (laten) onderzoeken of het niet-concurrentiebeding effectief is overtreden. Om verder risico op schade aan de commerciële belangen te beperken, wordt er een onderzoek gevoerd om de mogelijk schending van het niet-concurrentiebeding in kaart te brengen.
Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met de rechten en plichten van alle betrokken partijen. Onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal kan immers niet in een rechtszaak gebruikt worden.
Wanneer een ontslagen werknemer de gemaakte afspraken uit een concurrentiebeding schendt, kan u als werkgever eisen dat deze de concurrerende activiteiten onmiddellijk staakt, om verdere commerciële schade te voorkomen. Financiële compensatie en schadevergoeding kunnen ook aan de orde zijn.
Wanneer de werknemer een geldig niet-concurrentiebeding dat uitwerking heeft, overtreedt, moet hij de enige en forfaitaire compensatoire vergoeding terugbetalen aan de werkgever en dient hij bovendien een gelijkwaardig bedrag als schadeloosstelling betalen. De rechter kan het bedrag van deze vergoeding eventueel verminderen of vermeerderen.
Waarom een detectivebureau inschakelen?
U wilt het geleden verlies recupereren en dit soort wanpraktijken vermijden in de toekomst?
Dan vertrouwt u best op een professioneel detectivebureau:
- Privédetectives werken snel, efficiënt en discreet om alle bewijsstukken te verzamelen. Zij weten perfect hoe ze binnen het wettelijke kader het maximum eruit halen.
- U krijgt alle bevindingen en bewijzen helder gepresenteerd in een rechtsgeldig verslag. Een krachtig werkinstrument voor uw dossier.
- Wij werken samen met de gerechtsdeurwaarder om onze vaststellingen te bevestigen. Hun proces-verbaal is onomstotelijk en mag de rechter niet naast zich neerleggen.
Als slachtoffer van oneerlijke concurrentie vecht u niet alleen om de centen, maar ook om uw bedrijfsimago. Laat u daarom bijstaan door professionele onderzoeksexperten.
Maak van uw zaak een erezaak.
Onderzoek niet-concurrentiebeding
1. Intakegesprek
Onze privédetective luistert eerst geheel vrijblijvend naar uw verhaal. Samen met u en uw juridisch team achterhalen we hoe Buytaert & Partners u precies van dienst kan zijn. Na dit gesprek beslist u of u met ons in zee gaat.
2. Onderzoek niet-concurrentiebeding
Tijdens het onderzoek controleren we de tijdsbesteding van de betrokkenen door observatie en volging. Zo leggen we ongeoorloofde (professionele) activiteiten vast in foto- en videomateriaal. Ook buurtonderzoek en bevraging kunnen leiden tot belangrijke informatie.
Elke dag krijgt u van ons een tussenverslag met een overzicht van de prestaties en onkosten. Op het einde van de opdracht volgt een eindverslag. Alle rapporten zijn juridisch bruikbaar.
3. Einde opdracht
Wanneer het onderzoek is afgerond, hangt af van de omstandigheden. Soms verzamelt de privédetective al na 1 dag voldoende bewijsmateriaal, soms zijn er meerdere dagen nodig. Onmiddellijk succes kunnen wij niet garanderen, wel gaan we een inspanningsverbintenis aan. Als cliënt blijft u steeds nauw betrokken bij het onderzoek.
Daarom kiest u voor Buytaert & Partners, ervaren privédetectives
30+ Jaar gedeelde ervaring
Ons detectivebureau is een hoogopgeleid team van ervaren professionals die zich vastbijten in uw zaak.
Juridische expertise
Met een Master in Rechten en in de Criminologie bewijzen wij onze meerwaarde in juridische dossiers.
Persoonlijk & klantgericht
Voor, tijdens en na: uw privé-detective is altijd aanspreekbaar. Het intake-gesprek is gratis en vrijblijvend.
Totale transparantie
Van begin tot eind weet u precies waar u aan toe bent. Bij ons geen verrassingen. Wij houden u up-to-date.
Wat levert dit onderzoek u op?
Een anonieme greep uit onze cases …
Case 1
Onze cliënt had een bedrijf overgekocht, waarbij het akkoord een niet-concurrentiebeding bevatte. Kort na de verkoop startte de verkoper echter een nieuw bedrijf in dezelfde sector en regio, met dezelfde producten tegen veel lagere prijzen. Onze privédetectives legden deze overduidelijke schending vast in een juridisch bruikbaar verslag en de cliënt haalde moeiteloos zijn gelijk voor de rechtbank.
Case 2
In een niche-industrie met slechts 3 leveranciers van een bepaald type pomp, had onze cliënt een vertegenwoordiger in dienst met uitgebreide technische kennis. Er waren vermoedens dat deze werknemer ook klanten bezocht voor de concurrerende firma. Na grondig onderzoek bleek dit inderdaad het geval. Dankzij de verzamelde bewijslast kon onze cliënt zijn vertegenwoordiger aansprakelijk stellen voor de geleden bedrijfsschade.
Case 3
Onze cliënt, installateur van zonnepanelen, had een werknemer die op prospectie het ene na het andere contract binnenhaalde. Maar plots daalden zijn verkoopcijfers drastisch. Een teken aan de wand? Onderzoek wees uit dat de werknemer in bijberoep een zaak was gestart in “verwarming en dakwerken”. Hij bleek ook zonnepanelen te leggen bij de mensen waar hij op prospectie was gegaan voor zijn baas. Dit alles werd gedocumenteerd door ons en bevestigd door een gerechtsdeurwaarder. Onze cliënt won de rechtszaak.
Veelgestelde vragen bij onderzoek niet-concurrentiebeding
Hoe zorgen jullie ervoor dat de tegenpartij dit niet te weten komt?
Ten eerste zijn wij onbekenden voor het target, een logisch voordeel. Verder voeren wij ons onderzoek met uiterste discretie en professionaliteit. Wij zijn erop getraind om onopvallend te opereren, zowel fysiek als digitaal. We gebruiken geavanceerde onderzoeksmethoden die de kans minimaliseren dat de betrokkene iets vermoedt. Ook de communicatie met u als cliënt verloopt strikt vertrouwelijk.
Zijn jullie onderzoeksmethoden volledig legaal?
Absoluut. Al onze onderzoeksmethoden zijn volledig in overeenstemming met de geldende wetgeving. We houden ons te allen tijde aan de privacywetgeving en opereren binnen de grenzen van wat juridisch is toegestaan. Daardoor is het verzamelde bewijsmateriaal rechtsgeldig en dus bruikbaar in de rechtszaal.
Hoe lang duurt een onderzoek naar schending niet-concurrentiebeding?
Elk onderzoek varieert naargelang de complexiteit en de beschikbare informatie. Gemiddeld duurt een onderzoek naar schending niet-concurrentiebeding enkele weken. In sommige gevallen vinden we sneller doorslaggevende informatie, maar hou er rekening mee dat dit soort onderzoeken meestal wel diepgaande research vereist. We houden u sowieso op de hoogte bij elke stap.
Wat gebeurt er als het onderzoek geen bewijs van schending oplevert?
Mocht het onderzoek geen (voldoende) bewijs van een schending opleveren, ontvangt u alsnog een uitgebreid rapport met onze bevindingen. Daarin staat duidelijk uitgelegd welke stappen er zijn genomen en welke feiten er dan wel zijn geconstateerd. Hieruit kunnen altijd nog andere vaststellingen blijken, die even interessant en belangrijk zijn om weten.
Hoeveel kost een privédetective?
Buytaert & Partners werkt aan vaste tarieven per uur en per kilometer. Geen bijkomende kosten noch forfaits. Zo weet u als cliënt op elk moment waar u aan toe bent. Wij dragen transparantie en open communicatie hoog in het vaandel. Lees hier meer over onze aanpak als detectivebureau.
Welke andere detectivediensten leveren jullie?
Naast onderzoek schending niet-concurrentiebeding doen wij ook onderzoek naar diefstal op het werk, ziekteverzuim, controle op zwartwerk en leasingfraude. Wij ondersteunen ook particulieren en advocaten.
Deze privédetectives inschakelen om oneerlijke concurrentie te onderzoeken op een discrete, transparante en resultaatgerichte manier?